Prisgräns: Fritext:
Område: Bäddar:

Stugsida för stuguthyrning

 

SwedenHomeRentals är en stugsida för stuguthyrning med inriktning för internationella målgrupper. 


Här kan privatpersoner och företag annonsera ut sina stugor, hus och lägenheter på flera språk utan att vi tar någon som helst provision på uthyrningen


Annonsörerna lägger själva in (och uppdaterar) all information om sina objekt via enkla formulär i sin webbläsare. Denna information visas sedan i form av en annons som är sökbar på flera olika sätt. Observera att uthyrarna är ansvariga för innehållet i sina annonser och för uthyrningen av sin bostad.


SwedenHomeRentals ligger 1:a sidan på Google med över 100 st sökord som bl.a. "rent in sweden" "rentals in sweden" "cottage sweden" " house rent sweden" "rental homes sweden"  " home rental sweden" Ja listan är lång!

 

Vi firar med stolthet 24 år på nätet.

 

 

Goda råd om att hyra stuga

 

De språk som kommer att vara aktuella i ett första skede är engelska och tyska.

Alla språk läggs in på en och samma sida.

 

Tänk på det här när du
hyr ut din sommarstuga

 

Kronan har försvagats något och många svenskar väljer att semestra på hemmaplan. Landets fritidshusägare har med andra ord ett gyllene tillfälle att i sommar få extra tillskott i kassan genom att hyra ut sommarbostaden.

Det har nämligen blivit ännu mer förmånligt än tidigare att hyra ut en bostad, eftersom schablonavdraget för hyresintäkter har höjts. Du får numera göra ett schablonavdrag med 40 000 kronor och dessutom dra av 20 procent av bruttointäkten, alltså hyresintäkten före avdrag.

 

Den som till exempel hyr ut sin sommarstuga i åtta veckor för 5 000 kronor per vecka får från intäkten på totalt 40 000 kronor göra avdrag med 21 000 kronor samt 20 procent av 40 000 kronor. Det blir avdrag på totalt 29 000 kronor.

 

Alltså blir det bara 11 000 kronor (40 000 - 29 000 = 11 000 kronor) kvar i skattepliktig inkomst. Uthyrningen av en privatbostad ska du i deklarationen ta upp i inkomstslaget kapital, där skattesatsen är 30 procent. Med andra ord betalar du 3 300 kronor i skatt om du haft en intäkt på 40 000 kronor under din uthyrning.

Men man kan inte dra av för mer än själva hyresintäkten. Så har du ytterligare saker som kan hänföras till uthyrningen, så som reparationer, så går dessa inte att dra av. Regeringen har höjt gränsen för avdrag vid privatuthyrning från 21 000 till 40 000 kronor, något som aviserades i vårbudgeten 2012.

Men innan du börjar tänka på avdragen i deklarationen gäller det att ha full koll på själva uthyrningen.

Avtal. Skriv ett ordentligt kontrakt med din hyresgäst. Se länk till Villaägarna

"Det är det absolut viktigaste av allt vid stuguthyrning. Avtalet reglerar vad hyresgästen hyr, vad som ingår och inte. Att förtydliga vad som inte ingår kan vara lika viktigt som att precisera vad som ingår", säger Mikael Sondell, vd för förmedlingssajten Stugbasen.se.

Ett skriftligt avtal är en trygghet för båda parter. På nätet finns det mallar för avtal som du kan ladda hem och skriva ut. Kontraktet bör beskriva hyresperiod, belopp, betalningsvillkor, ansvar för skador, deposition, i vilket skick stugan ska lämnas med mera.

 

 

Besiktning. Gå igenom din stuga noga. Upprätta en förteckning över möbler och inventarier. Hur många glas ska det finnas i skåpen? I vilket skick är golv och tapeter? Fungerar eventuell tv felfritt?


"En inventarielista är ett bra komplement till hyresavtal. Kom ihåg att det bara är det som finns med på inventarielistan som du kan hävda saknas, och en inventarielista kan inte vara hur lång som helst", säger Mikael Sondell.

Pris. Hur mycket man ska hyra ut för, och vad som ska ingår i hyran, är inte lätt att veta.

"Det går inte att säga vad som är rätt och fel. Varje uthyrare har rätt att bestämma vad som helst med sin hyresgäst, det är upp till båda parter att komma överens", säger Mikael Sondell.

Enligt honom är det du som hyresvärd som måste vara tydlig med vad som ingår i hyrespriset och vad som kan bli efterdebiterat. Praxis vid veckouthyrning är att kostnader för el och värme ingår i hyran.

Vad gäller själva priset är en idé är att kolla runt på uthyrningssajter och jämföra hur andra har prissatt sin stuga. Om du sätter priset för högt är risken stor att det inte blir några bokningar. Det som avgör pris är storlek, antal bäddar, avstånd till bad och kommunikationer. Och så givetvis period, det bör vara dyrare att hyra din stuga i juli än i april.

Betalning. Det kan vara tryggt att begära en del av betalningen i förskott så att bokningen bekräftas.

"Om dessa pengar ska gå att få tillbaka vid avbokning, och hur nära inpå tänkt ankomstdatum det kan ske, ska du tydligt ange i avtalet", råder Mikael Sondell.

Observera att du som uthyrare inte har någon skyldighet att betala tillbaka pengar vid en sen avbokning.

Mikael Sondell varnar också för att det även i stugvärlden finns bluffmakare. Ett vanligt sätt att lura folk är att bluffaren som säger sig vilja hyra din stuga skickar en check med ett belopp, där han eller hon "råkat" skriva ett för högt belopp.

 

Den överskjutande summan förväntas sedan sättas tillbaka på bluffarens konto. Det tar ett tag för svenska banker att se om det finns täckning på checken om den är utländsk, vilket det i bluffarens fall inte finns.


"Ignorera utländska checkar helt", råder Mikael Sondell.

Det bästa är att få pengarna insatta ditt på bankkonto i förväg. Betalningsjänster som Paypal fungerar också bra.

Ta deposition. Ta en viss summa utöver själva hyran i deposition. Om stugan är i det skick som gästen mötte den i när han eller hon lämnar den, får gästen tillbaka depositionen. För att inga missförstånd eller oenigheter ska förekomma kan det vara en idé att sätta upp en lista med städregler i stugan, där hyresgästerna kan se vad som förväntas innan de ger sig av.

Försäkring. Något som är viktigt att tänka på innan du ger nyckeln till okända semesterfirare är försäkringar. Det finns allmänna fritidshusförsäkringar, som gäller mot sådant som brand, vattenskador och inbrott. Men de kan innehålla reservationer som du bör kolla upp.

"De flesta fritidshusförsäkringar täcker inte stöld eller skador som sker på egendomen vid uthyrning", berättar Mikael Sondell.

Hör alltså efter med försäkringsbolaget vad som gäller i dina villkor. Kanske kan du få göra ett tillägg för uthyrning i din försäkring.

 
Copyright © 1990 Swedenhomerentals